Benut de vrije ruimte in de werkkostenregeling

7 maart 2023
Artikel

In deze tijd van personeelskrapte en toegenomen inflatie is het belangrijk om uw werknemers goed te belonen. U kunt de werkkostenregeling (WKR) gebruiken om iets extra’s te doen voor uw personeel.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Neem contact op met:
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Medewerkers plukt fruit

Wat is de werkkostenregeling?

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u een bepaald percentage van uw totale fiscale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan uw werknemers. Vanwege de gestegen (energie)kosten heeft u in 2023 tijdelijk een hogere vrij besteedbare ruimte: 3% over de eerste € 400.000 van uw fiscale loonsom en 1,18% over het deel van de loonsom boven € 400.000. Vanaf 2024 vervalt de tijdelijke verhoging naar 3% en geldt tot € 400.000 het percentage van 1,92%. Over het restant van de loonsom blijft de vrije ruimte 1,18%.

Vrijstellingen binnen de werkkostenregeling

Binnen de WKR kunt u bepaalde kosten onbelast vergoeden, zonder dat dit gevolgen heeft voor uw vrije ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de huisvestingkosten of verblijfkosten van uw buitenlandse seizoenarbeiders die tijdelijk in Nederland werken. Deze kosten zijn gericht vrijgesteld.

Vrije ruimte in de werkkostenregeling

Benut u de vrije ruimte in de werkkostenregeling al? U kunt bijvoorbeeld een personeelsfeest geven ten laste van uw vrije ruimte. Dit versterkt de teamgeest binnen uw bedrijf. Een feest bij u op het erf legt overigens minder beslag op uw vrije ruimte dan een extern georganiseerd feest. Ook kunt u de vrije ruimte gebruiken voor een onbelaste bonus aan werknemers die goed presteren. Houd hierbij wel rekening met de gebruikelijkheidstoets. Een bonus tot € 2.400 per persoon per jaar ten laste van de vrije ruimte is toegestaan.

Meer weten?

Bij ABAB zijn we graag van betekenis. Door kennis te delen, advies te geven en voor inzicht te zorg. Ook de vrije ruimte in de werkkostenregeling gebruiken om iets extra's te doen voor uw tuinbouwmedewerkers? Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Downloaden whitepaper over de werkkostenregeling

Werkkostenregeling

10 tips voor een goede implementatie
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu