Beleidskader 2030: Brabant voorop in vernieuwend boeren

6 maart 2023
Artikel

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030: Brabant voorop in vernieuwend boeren, staat uitvoerig de koers beschreven die Brabant moet varen op het gebied van landbouw en voedsel. 

Erik van Gorp - Portretfoto
Neem contact op met:
Erik van Gorp Agrarisch bedrijfsadviseur
Beleidskader boeren

Brabant voedselprovincie

‘Wie landbouw en voedsel zegt, zegt Brabant. De landbouw- en voedselketen zit in ons DNA en is dé basis voor de Brabantse economie en gemeenschappen.’ Zo begint het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Een lijvig document dat de antwoorden moet gaan leveren op de vraag wat voor voedselprovincie Brabant wil, kan en moet zijn in de toekomst.

Inzetten op verduurzaming en innovatie

Met het vaststellen van het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 wil Brabant een belangrijke stap zetten in de verduurzaming van de landbouw en voedselketen. De sector is volop in transitie en wordt gekenmerkt door stevige innovaties door uiteenlopende partijen. De provincie wil de sector aanmoedigen om verder te verduurzamen en innoveren, waarbij iedereen in de voedselketen een rol heeft: van producent tot consument. Met als doel gezamenlijk te komen tot een sector die slim, waardevol, circulair en verbonden is met de maatschappij.

Innovatief, waardevol, circulair en verbonden

Volgens het beleidskader wil Brabant graag een voedselprovincie zijn met een landbouw- en voedselsector die vooroploopt in kwaliteit en duurzaamheid. Alleen zo kan Brabant in de toekomst blijven genieten van goed eten, een gezonde leefomgeving en een sterke natuur. Om dat te bereiken moet een optimale balans worden gevonden tussen productie, landschap en natuur, water en bodem, mens en dier. Dat vraagt om structurele veranderingen voor een nieuw ecosysteem. De provincie werkt dan ook samen met alle partijen aan een Brabantse landbouw- en voedselketen die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is.

Landbouw- en voedselsysteem 3.0

In het Beleidskader 2030 wordt toegewerkt naar een landbouw- en voedselsysteem 3.0. De landbouw en agro-industrie zitten inmiddels in een derde ontwikkelingsfase. Het begon ooit met regionale en nationale productie door kleine boeren, toeleveranciers en verwerkende bedrijven (versie 1.0) en ging vanaf de jaren ’60 over in schaalvergroting en internationalisering. Zo werd een koppositie in efficiëntie bereikt (versie 2.0). De komende tien jaar werkt de Brabantse landbouw- en voedselsector naar een 3.0-systeem, waarin partners in Brabant gezamenlijk het landbouw- en voedselsysteem een duurzame invulling gaan geven.

Meer weten?

Benieuwd hoe het landbouw- en voedselsysteem 3.0 eruit gaat zien? Neem contact op met Erik van Gorp, agrarisch bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 040-2942632 of stuur Erik een mail of kijk op www.brabant.nl.

Wilt u meer weten over het landbouw- en voedselsysteem 3.0? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erik
Erik van Gorp - Portretfoto
Agrarisch bedrijfsadviseur
Bel
040-2942632
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu