Belastingvoordeelregeling Energie-investeringsaftrek gewijzigd

12 januari 2018
Artikel

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscaal stimuleringsmiddel waarmee de overheid ondernemers wil stimuleren om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen. De EIA biedt een fiscaal voordeel en verlaagt de te betalen winstbelasting voor ondernemers. Voor 2018 is de regeling op enkele punten aangepast.

Geldstukken

Belangrijkste wijzigingen EIA voor 2018

Het aftrekpercentage van de EIA is met 0,5% verlaagd naar 54,5%. Daarnaast zijn ook de Uitvoeringsregeling Energie-Investeringsaftrek 2001 en de Energielijst aangepast.

Wijziging Uitvoeringsregeling

De wijziging in de uitvoeringsregeling hangt samen met de overgangssituatie voor projecten met een SDE-beschikking uit 2013 of eerder. Voor deze projecten werd in het SDE-tarief rekening gehouden met het EIA-voordeel en gold een overgangsregeling. Omdat er geen projecten meer zijn die van deze overgangsregeling gebruik kunnen maken, vervalt de overgangsregeling vanaf 2018.

Energielijst 2018

In de Energielijst 2018 zijn de investeringen opgenomen die in 2018 in aanmerking komen voor de EIA. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de lijst voor 2017: 

  • Op het gebied van duurzame warmte zijn in de nieuwe Energielijst de eisen aan warmtepompen in bedrijfsgebouwen aangescherpt. In 2018 komen alleen de energetisch beste warmtepompen voor de EIA in aanmerking. Daarnaast wordt een aftopping toegevoegd voor de warmtepomp en het bijbehorende verwarmingsnet. Ook de direct gasgestookte luchtverwarmer met rookgasafvoer in combinatie met circulatieventilatoren in een pluimveestal en warmteterugwinning in veestallen zijn opgenomen in de Energielijst 2018. 
  • Op het gebied van ledverlichting komen alleen nog toepassingen in of bij bestaande bedrijfsgebouwen in aanmerking voor EIA in 2018. Om aan te sluiten bij de technische ontwikkeling van ledverlichting komen alleen de energetisch beste ledbuizen in aanmerking voor de EIA. De minimaal vereiste lichtstroom voor ledbuizen wordt daarom in 2018 verhoogd naar 130 lumen per Watt.
  • Daarnaast zijn er ook nog enkele aanpassingen op het gebied van de facilitering van de opslag van energie, energieprestatieverbeteringen van bestaande bedrijfsgebouwen, het drogen van gewassen kunststofkratten en pulsed electric fields in de Energielijst 2018 opgenomen. 

Wilt u meer weten over de EIA? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Portretfoto van Mariska Teurlings
Consultant subsidies
Bel
073-6465336
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan