Belastingplan en Landbouwbegroting 2022: gevolgen en kansen

8 oktober 2021
Artikel

Op Prinsjesdag maakte het demissionair kabinet de plannen voor 2022 bekend. Zo werden de Landbouwbegroting 2022 en het Belastingplan 2022 gepresenteerd. Beide plannen hebben gevolgen voor u als ondernemer in de agribusiness.

Portretfoto van Geert Hanegraaf
Neem contact op met:
Geert Hanegraaf Relatiemanager
Belastingplan en Landbouwbegroting 2022: gevolgen en kansen

De Landbouwbegroting is in een aantal kernwoorden samen te vatten: duurzaamheid, natuurinclusief en (het beheersen van de) stikstofproblematiek. Daarnaast werden er opkoopregelingen aangekondigd, die grote gevolgen zullen hebben voor de agrarische sector en met name de veehouderij. Wat betekent dat voor uw onderneming? Ziet u de omzet teruglopen of brengt het u juist nieuwe kansen? Ontwikkelt u een nieuw stalsysteem waarbij u gebruikmaakt van subsidieregelingen, experimenteert u met precisielandbouw of bent u leverancier van elektrische (landbouw)voertuigen?

Aftrekmogelijkheden

Het Belastingplan 2022 zet de eerder ingezette lijn voort. Zo geldt voor de ondernemersfaciliteiten in ondernemingen voor de inkomstenbelasting dat er een verdere beperking komt van het tarief waartegen ondernemers bijvoorbeeld zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en de mkb-winstvrijstelling kunnen aftrekken. Daarnaast wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd met het uiteindelijke doel om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen. 

Vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting

Voor de vennootschapsbelasting gaat het eerdere plan om het tarief in de hoogste schijf te verlagen, niet door. Dit tarief blijft in 2022 dan ook 25%. De eerste tariefschijf wordt daarentegen wel verlengd van € 245.000 naar € 395.000. Het tarief voor de eerste schijf blijft evenals in 2021 15%.
Wat voor zowel de inkomstenbelasting als de vennootschapsbelasting wordt voorgesteld, is om de steunpercentages van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) per 1 januari 2022 te verhogen. Mogelijk is deze verruiming ingegeven door de coronacrisis die duidelijk invloed had op de omvang van de investeringen die afgelopen jaar in aanmerking kwamen voor MIA.  

Daarnaast sluit het stimuleren van milieu-investeringen aan bij de kernwoorden van de landbouwbegroting. Op de Milieulijst staat per investering aangegeven welk percentage van toepassing is. Op dit moment bedragen de drie steunpercentages 13,5%, 27% en 36%. Het kabinet verhoogt deze percentages per 1 januari 2022 naar respectievelijk 27%, 36% en 45%. Op de Milieulijst staan onder andere elektrische shovels, verreikers en voermengwagens.

Fiscaal gunstig investeren

Deze plannen treden vanaf 2022 in werking. Maar wat kunt u dit jaar nog doen om fiscaal gunstig te investeren? Zonnepanelen blijven interessant met de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de huidige gestegen energieprijzen. Een (kleine) windmolen vraagt nog steeds een hoog investeringsbedrag per kWh vermogen. Maar heeft u ook al eens gedacht aan een warmtepomp op combipanelen die zowel warmte als elektriciteit opwekken? Of aan een elektrische auto die u daarnaast gebruikt als accu? Hoeveel auto’s in uw wagenpark zijn al elektrisch?

Meer informatie of advies

Kortom: de overheid blijft investeringen in duurzame bedrijfsmiddelen stimuleren. Dit kan u, naast een duurzamere bedrijfsvoering, ook het nodige belastingvoordeel opleveren. Wilt u meer informatie of advies over de juiste keuze voor uw onderneming? Neem  contact op met Geert Hanegraaf, relatiemanager, via telefoonnummer 0416-683123 of stuur Geert een mail.

Wilt u meer informatie over de juiste keuze voor uw onderneming? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Geert
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu