Belastingdienst krijgt beschikking over gegevens van uw cryptomunten

26 april 2022
Artikel

Acht procent van de volwassen Nederlanders bezit cryptomunten. Voor de Belastingdienst is het lastig om vast te stellen of u cryptomunten heeft, maar dat gaat veranderen. Ook over deze cryptomunten moet u namelijk inkomstenbelasting betalen.    

Profielfoto van Nico van der Ende
Neem contact op met:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
cryptomunten

Uitwisseling informatie met EU-landen

De Belastingdienst kan over verschillende zaken informatie opvragen bij andere EU-landen. Denk hierbij aan informatie over spaarrekeningen, inkomen, pensioen en onroerend goed. Deze gegevensuitwisseling is deels geregeld in de ‘Directive on Administrative Cooperation’(DAC).

Er zijn plannen om deze richtlijn uit te breiden, met de DAC 8. Die regelt de gegevensuitwisseling tussen EU-landen over digitale platforms en cryptovaluta. Op basis van de nieuwe richtlijn moeten cryptoplatforms gegevens over hun klanten doorgeven aan de Belastingdienst. Hierdoor kan de Belastingdienst straks nagaan of u cryptovaluta in uw bezit heeft. De belastingdiensten van de verschillende EU-landen gaan de op basis van deze regeling verkregen informatie ook met elkaar delen.

Crypto en inkomstenbelasting

Heeft u uw cryptomunten niet aangegeven in uw aangifte inkomstenbelasting? Dan kan de Belastingdienst op basis van deze nieuwe informatie alsnog navorderen. Hierbij kunt u een boete krijgen van maximaal 300% van de verschuldigde belasting in box 3. In bijzondere gevallen kunt u zelfs strafrechtelijk worden vervolgd. Het is daarom ons advies uw cryptomunten alsnog aan te geven in uw aangifte inkomstenbelasting. Voor oudere jaren kunt u een aanvullende aangifte doen.

Meer weten?

Twijfelt u of u uw cryptovaluta op de juiste manier in uw aangifte heeft opgenomen? Of heeft u dit niet gedaan en wilt u dit alsnog doen? Neem voor meer informatie contact op met Nico van der Ende, senior belastingadviseur, via e-mail.

Wilt u meer weten over cryptovaluta? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan