Belasting op vermogens gaat omlaag

12 oktober 2017
Artikel

Het nieuwe kabinet gaat de vermogensbelasting verlagen. Het belastingvrije deel, het bedrag waarover geen belasting hoeft te worden betaald, gaat omhoog van € 25.000 naar € 30.000. Dat levert mensen met een vermogen van meer dan € 25.000 gemiddeld € 60 per jaar op.

Portretfoto van René Scharro
Geschreven door:
René Scharroo Senior belastingadviseur
Man lacht omdat de belasting op vermogens omlaag gaat

Kosten van de crisis

De vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU zijn van mening dat de middengroepen de kosten van de crisis hebben betaald. Door de vermogensbelasting te verlagen, willen zij de middengroepen tegemoetkomen. In totaal zijn er in Nederland 3,2 miljoen mensen die meer dan € 25.000 vermogen hebben en dus profiteren van deze lastenverlichting. Samen betalen zij € 200 miljoen minder vermogensbelasting. Het gaat om spaargeld, aandelen, obligaties, kunst, een tweede huis en ander vermogen.

Volgens critici is het tarief van de vermogensbelasting al jaren te hoog. De Belastingdienst gaat uit van een hoger rendement dan reëel is, zeker gezien de historisch lage spaarrente. Om de spaarders te helpen, wil het nieuwe kabinet de actuele rentestanden en het belastingtarief beter op elkaar laten aansluiten. Hoe dat precies er uit gaat zien, is nog niet bekendgemaakt.

Hoogste tarief lager

Het was al bekend dat de inkomstenbelasting voor de middeninkomens ook lager wordt. Twee van de vier belastingschijven verdwijnen en het hoogste tarief gaat omlaag. Dat is vooral gunstig voor de midden- en hoge inkomens. Om het verschil met lagere inkomens niet te groot te maken, komt er ook extra geld voor toeslagen en gezinnen met kinderen.

De plannen moeten nog allemaal verwerkt worden in wetsvoorstellen. Daardoor kunnen de genoemde bedragen nog iets worden aangepast.

Tip

Bij beleggingen vanaf een bepaalde drempel is het mogelijk of fiscaal vriendelijker te beleggen in een bv of familiefonds. Wij rekenen u graag voor of dit voor u voordelig kan zijn.

Wilt u meer weten over belasting op vermogens? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail René
Portretfoto van René Scharro
Senior belastingadviseur
Bel
040-2942603
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan