Bedrijven om u heen consolideren, wat doet u?

17 januari 2023
Blog

Banken en afzetorganisaties zijn al decennia geleden gefuseerd tot megagrote organisaties. Ook uw toeleveranciers of afnemers consolideren steeds vaker. Wat betekent dit voor uw positie? Kunt u voldoende meekomen met de partijen om uw heen?

Portretfoto van Eric Flinterman
Eric Flinterman Relatiemanager tuinbouw
Chrystanten en bloemen in kas

Wel of niet consolideren?

Waarschijnlijk roept een consolidatie veel vragen bij u op. Blijft u over voldoende kunde en kennis beschikken? Kunt u uw klanten tevreden houden met voldoende grote partijen? Of is het beter om ook te consolideren? Is het genoeg om samen te werken in een telersvereniging of is dat te vrijblijvend? Moet u opgaan in een groter geheel en levert u dan uw vrijheid in?

Meer vrijheid

U hoeft uw vrijheid helemaal niet op te geven. Daar bent u tenslotte geen ondernemer voor geworden. Als u gaat fuseren met een ander bedrijf, krijgt u misschien wel meer vrijheid. U kunt dan meer ruimte krijgen om te doen waar u goed in bent, doordat in een groter bedrijf meer verschillende talenten aanwezig (moeten) zijn. Door niet mee te gaan in deze ontwikkelingen, gaat u waarschijnlijk juist veel vrijheid inleveren. Steeds meer zaken komen op uw bordje terecht, waardoor u niet meer bezig kan zijn met de zaken waar u echt goed in bent. De neerwaartse spiraal ligt op de loer.

Intensief samenwerken

U hoeft zeker niet altijd op te gaan in een groter geheel. U kunt ook (niet vrijblijvend) intensief gaan samenwerken met een partij die heel goed is in bijvoorbeeld het vermarkten van uw product. U kunt misschien zelfs wel gebruikmaken van het bedrijfsbureau van die andere partij voor bijvoorbeeld de administratie en personeelsbeleid. In een dergelijke samenwerking kunt u zich blijven concentreren op de teelt. Als u goed bent in de afzet en uw klanten vragen meer product, kunt u ook samenwerken met telers die voor u willen telen in plaats van zelf maar te blijven groeien en te investeren.

De wereld verandert in een rap tempo. U moet daarin mee. Doe het dan wel op een manier die bij u past en waar u gelukkig van wordt. Er zijn genoeg mooie voorbeelden. Wacht niet te lang, de potentiële kandidaten zijn snel verdeeld.

Meer weten?

Wilt u ook weten hoe u uw strategie aanpast aan veranderende omstandigheden? Neem contact op met Eric Flinterman, relatiemanager tuinbouw, via telefoonnummer 073-6465419 of stuur Eric een e-mail.

Lees al onze tuinbouwblogs.

Wilt u meer advies over agro? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Eric
Portretfoto van Eric Flinterman
Relatiemanager tuinbouw
Bel
073-6465419
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu