Bedrijfsoverdracht: opvolger versus overdrager

9 juni 2022
Blog

In de dagelijkse bedrijfsvoering zijn ouders en opvolger(s) gewend te onderhandelen met derden, zoals leveranciers, afnemers en overheden. Daarbij overleggen ouders en opvolger(s) samen over hun aanpak. Samen staan ze sterk tegenover de andere partijen. Ook bij een bedrijfsovername is er puur zakelijk geredeneerd sprake van een onderhandeling. Toch spelen er hele andere zaken dan bij onderhandelingen met derden. Ik bespreek de drie grootste verschillen.

Portretfoto van René van der Heijden
Neem contact op met:
Rene van der Heijden Senior bedrijfsadviseur
Bedrijfsoverdracht: opvolger versus overdrager

Tegengesteld belang

Als eerste zijn er verschillen tussen het belang van de ouders en de opvolger(s). Daar waar de ouders en opvolger(s) samen optrekken en hetzelfde belang hebben bij onderhandelingen met leveranciers en afnemers, staan ze bij een bedrijfsovername opeens tegenover elkaar. Dit wordt met name zichtbaar bij het bepalen van de overnamesom. Elke euro meer voor de ouders betekent een euro minder voor de opvolger(s).

Omvang van het belang

Het tweede grote verschil is de omvang van het belang. Bij leveranciers en afnemers gaat het om een deel van de bedrijfsvoering. Bij een bedrijfsovername gaat het over de complete onderneming, de gehele oudedagsvoorziening van ouders en eventuele schenkingen aan de andere kinderen. Ook worden er niet alleen afspraken gemaakt over de overnamesom, maar ook over bijbehorende randvoorwaarden, zoals het vervreemdingsbeding, recht van terugkoop en familieleningen.

Emotionele betrokkenheid

Het derde verschil is de emotionele betrokkenheid van de partijen. Bij de onderhandelingen met leveranciers en afnemers komt veel minder emotie kijken. Het zijn en blijven partners waarmee een zakelijke band is. Ze kunnen vervangen worden als er geen overeenkomst wordt bereikt. Dat is bij een bedrijfsovername niet het geval. Als ouders en opvolger(s) het niet eens worden met elkaar, gaat de overname niet door. Er staat normaal gesproken geen vervanger klaar.

Wees u er dus van bewust dat een overname een proces is van onderhandelingen. Daarbij gelden als uitgangspunt de regels van het vrije handelsverkeer, maar wel met enkele grote afwijkingen. Doorloop dit proces zorgvuldig. U kunt het immers maar één keer doen. Haal er tijdig een professionele ervaringsdeskundige bij die uw specifieke situatie kent en het proces kan begeleiden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een bedrijfsoverdracht? Neem contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 024-6485814 of stuur René een mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Rene
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu