Bedrijfsopvolgingsregeling: toepassing bezitseis

15 maart 2019
Wet- en regelgeving

Als u aanmerkelijkbelangaandelen wilt schenken, kunt u -onder voorwaarden- gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor de schenkbelasting. Om deze te mogen toepassen, moet de schenker onder meer voldoen aan de zogeheten bezitseis. Recentelijk heeft Rechtbank Zeeland-West-Brabant beslist dat deze eis per onderneming getoetst moet worden. 

Profielfoto van Nico van der Ende
Geschreven door:
Nico van der Ende Senior belastingadviseur
man leest brief

De bezitseis voor de BOR in de schenkbelasting houdt in dat de schenker de betreffende aandelen al gedurende vijf jaren voor de schenking in bezit heeft. Daarbij moet het lichaam waarin de schenker een aanmerkelijk belang heeft de onderneming in deze vijf jaar hebben gedreven. 

Uitspraak RB Zeeland-West-Brabant

In de betreffende zaak hebben ouders, al langer dan vijf jaar, alle aandelen in hun holding-bv. Deze holding hield op haar beurt weer het (in)directe belang in drie andere bv’s en participeerde zowel direct als indirect in een paar firma’s. Ouders schenken vervolgens al hun aandelen in de holding aan zoon en doen daarbij een beroep op de BOR voor de schenkbelasting.

Eén van de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de BOR, is de bezitseis. Volgens de rechtbank moet in een dergelijke situatie per (zelfstandige) onderneming worden getoetst of de holding voldoet aan de bezitseis. In deze zaak had de holding het indirecte belang in een tweetal bv’s binnen de vijfjaarstermijn verkregen. De rechtbank oordeelde dat, voor zover de waarde van holding betrekking had op het vermogen van deze twee bv’s, de BOR niet van toepassing is.

Volgens de rechtbank zou een ruimere interpretatie van deze bezitseis al snel leiden tot misbruiksituaties waarbij, in het zicht van een schenking, privé of beleggingsvermogen wordt omgezet in vrijgesteld ondernemingsvermogen voor de BOR.

Advies

Bent u bezig met een bedrijfsopvolging of wilt u meer weten over de bedrijfsopvolgingsregeling? Laat u zich dan goed informeren door een deskundig adviseur.
 

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Nico
Profielfoto van Nico van der Ende
Senior belastingadviseur
Bel
0485-561326
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan