Bedrijfsopvolging is een proces, geen momentopname

23 februari 2023
Blog

Dat een bedrijfsopvolging een proces is, lijkt een open deur, maar in de praktijk merk ik toch vaak dat betrokken partijen hier anders mee omgaan. Als overnameadviseur word ik regelmatig ingeschakeld om een bedrijfsovername te begeleiden. Helaas vaak pas in de eindfase van een bedrijfsopvolgingstraject. 

Johan Bartels
Neem contact op met:
Johan Bartels Senior bedrijfsadviseur
Bedrijfsopvolging is een proces, geen momentopname

Rond de tekentafel

Wat er aan de eindfase vooraf is gegaan? Dat moet ik op het moment dat ik word ingeschakeld, zien te achterhalen. Het vraagt veel inlevingsvermogen om de belangrijkste aandachtspunten boven tafel te krijgen van alle betrokken partijen. Dan is het maar de vraag of iedereen open en eerlijk is naar elkaar toe en alles durft in te brengen wat hij of zij belangrijk vindt. Ieder heeft zo zijn eigen belangen die meegenomen moeten worden in de onderhandelingen. Het gaat er dan wel om dat men dat van elkaar begrijpt en respecteert. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar het doel is uiteindelijk wel om na alle plussen en minnen tot een akkoord te komen. Lukt dat niet, dan moeten we opnieuw rond de ‘tekentafel’ om tot een oplossing te komen.

Ligt de bedrijfsopvolging op koers?

Bij vrijwel alle bedrijfsoverdrachten in de familiesfeer is er een periode van samenwerking aan vooraf gegaan. En juist in die periode wordt de basis gelegd voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. Dan is het zonde dat er tussentijds onvoldoende wordt stilgestaan of de overdracht naar de volgende generatie op koers ligt. Er is vaak volop aandacht voor de dagelijkse praktijk en de korte termijn, maar durf ook verder te kijken naar de lange termijn. Wat zijn uw persoonlijke doelen en wensen? Door dit met elkaar te bespreken en tussentijds te evalueren, wordt inzichtelijk waar u naartoe wilt werken en in hoeverre dit realistisch en haalbaar is. Uiteraard is niet alles voorspelbaar en moet u in sommige gevallen uw koers en strategie hierop bijstellen. 

Investeren in communicatie

De reden dat een bedrijfsoverdracht traag en moeizaam verloopt, is in veelvoorkomende gevallen te herleiden naar een slechte communicatie en overlegstructuur gedurende de samenwerking. Door hierin te investeren en op gepaste momenten de tijd te nemen, voorkomt u veel ellende achteraf. Te vaak moet ik constateren dat pas op moment van de feitelijke bedrijfsoverdracht frustraties en ongenoegen boven water komen die in een veel eerder stadium besproken hadden kunnen worden. Dit kan leiden tot conflicten die het overnameproces verstoren.

Voortraject is cruciaal

Gelukkig zijn er genoeg bedrijfsovernames die wel soepel en vlot verlopen doordat er van tevoren goed over is nagedacht en het met elkaar is besproken. Het voortraject van een bedrijfsovername is cruciaal en juist in deze fase kan ik als overnameadviseur meer van betekenis zijn. 

Meer weten?

Wilt u meer weten over bedrijfsovernames? Neem contact op met Johan Bartels, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0165-531322 of stuur Johan een e-mail.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Johan
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu