Baangerelateerde investeringskorting voor agrarisch ondernemers

5 november 2020
Artikel

Het kabinet wil bedrijven stimuleren om tijdens de coronacrisis te blijven investeren in hun bedrijf en personeel. Met de nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde investeringskorting, kunnen agrarisch ondernemers een korting krijgen op de loonheffing die zij moeten betalen. 

Portretfoto Mariska Teurlings
Neem contact op met:
Mariska Teurlings Consultant subsidies
Baangerelateerde investeringskorting voor agrarisch ondernemers

Investeringskorting voor agrarische bedrijven

Het kabinet stimuleert onder meer agrarische bedrijven om investeringen te doen met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling zorgt ervoor dat u als agrarisch ondernemer (met personeel) ook in deze roerige tijd blijft investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines. Agrarische bedrijven kunnen de investeringskorting verrekenen met de af te dragen loonheffing. Investeert u als agrarisch ondernemer bijvoorbeeld in nieuwe productiemiddelen, zoals machines, computers of auto’s? Dan kunt u een percentage van de kosten fiscaal vergoed krijgen. Het geïnvesteerde bedrag wordt namelijk in mindering gebracht op de door u betaalde loonheffing.

De regeling geldt voor nieuwe investeringen die u vanaf 1 oktober 2020 tot uiterlijk 31 december 2022 doet.

Voorwaarden van de BIK

De overheid heeft voor 2021 en 2022 een budget van € 4 miljard beschikbaar gesteld. U mag de regeling combineren met andere stimuleringsregelingen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) of Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Voor kleinere investeringen kunnen ook de BIK en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) samengaan.

Om in aanmerking te komen voor de loonheffingskorting moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U investeert in een nieuw bedrijfsmiddel (niet in eerder gebruikte bedrijfsmiddelen).
  • U bent de investeringsverplichting aangegaan op of na 1 oktober 2020.
  • U betaalt de volledige investering tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022.
  • U neemt de investering binnen zes maanden na volledige betaling in gebruik.
  • U kunt alleen de kosten voor aanschaf van het bedrijfsmiddel meenemen voor de investeringsaftrek.

Het te verkrijgen voordeel is als volgt:

  • Bij investeringen van € 20.000 tot € 5 miljoen per kalenderjaar ontvangt u een korting van 3,9% van het investeringsbedrag.
  • Bij investeringen boven € 5 miljoen per kalenderjaar krijgt u een korting van 1,8% van het investeringsbedrag.
  • Een investering moet minimaal € 1.500 per bedrijfsmiddel beslaan en € 20.000 per aanvraag.

Zo vraagt u de BIK aan

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de BIK-regeling samen met de Belastingdienst uit. Om technische redenen kunt u waarschijnlijk pas vanaf september 2021 een aanvraag indienen. Het is dan mogelijk om in één keer voor meerdere investeringen korting aan te vragen. Per kwartaal kunt u slechts één aanvraag indienen. De verwachting is dat u na ongeveer twaalf weken een verklaring ontvangt en het voordeel kan verrekenen met de loonheffing.

Meer weten?

Wilt u meer weten over mogelijke subsidies? De specialisten van Subsidiefocus kunnen u adviseren en begeleiden bij uw subsidieaanvraag. Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies, via telefoonnummer 073-6465336 of stuur Mariska een mail.

Wilt u meer weten over baangerelateerde investeringskorting voor agrarisch ondernemers? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mariska
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan