Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt naleving nieuwe privacywetgeving

9 augustus 2018
Artikel

Het is u ongetwijfeld niet ontgaan dat op 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden. Hoewel de media er niet langer vol van staan, blijft de nieuwe privacywetgeving een punt van aandacht. Zeker nu de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is gestart met onderzoek naar de naleving van de AVG.

Portretfoto van Sander Stapelkamp
Geschreven door:
Sander Stapelkamp Jurist ondernemingsrecht
Documenten ivm AVG veilig bewaard

Onderzoek naleving

De AP richt haar pijlen allereerst op grote organisaties uit verschillende sectoren verspreid over Nederland. Steekproefsgewijs wordt de werkwijze van deze organisaties getoetst aan de nieuwe privacywetgeving. Het feit dat het onderzoek in eerste instantie is gericht op grote organisaties betekent echter niet dat mkb-bedrijven buiten beschouwing worden gelaten. Naast het algemene onderzoek naar de naleving gaat de AP ook organisaties onderzoeken waartegen een klacht is geuit. In de eerste maand na de inwerkingtreding van de AVG waren dit er al ruim 600. Veelal samenhangend met het recht op vergetelheid. Als de onderzochte organisatie onvoldoende kan aantonen dat het nodige is gedaan om persoonsgegevens in lijn met de AVG te verwerken, kan de AP een boete opleggen van maximaal 20 miljoen euro of 4% van de jaaromzet.

Het verwerkingsregister

Een belangrijke eerste stap bij de naleving van de AVG is, volgens de AP, een goed verwerkingsregister. De verwerker heeft namelijk een documentatieplicht. Breng daarom duidelijk in kaart welke persoonsgegevens u verwerkt, met welk doel, waar deze gegevens vandaan komen en met wie u deze gegevens deelt. Naast een verwerkingsregister zijn er verschillende acties nodig om uw organisatie ‘AVG-proof’ te maken. Denk daarbij aan bewerkersovereenkomsten, de functionaris voor de gegevensbescherming en de Privacy Impact Assessment (PIA). Als u al beschikt over de nodige documentatie en beleidsregels, vergeet dan niet om deze periodiek te toetsen en daadwerkelijk toe te passen binnen uw organisatie.

Andere consequenties voor u als ondernemer kunt u in dit artikel lezen.

Wilt u advies over en/of juridische ondersteuning op het gebied van de nieuwe privacywetgeving? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sander
Portretfoto van Sander Stapelkamp
Jurist ondernemingsrecht
Bel
0165-531331
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan