Auto van de zaak: voorkom naheffing loonbelasting

1 februari 2020
Artikel

Als medewerkers geen bijtelling betalen voor een auto van de zaak omdat er geen sprake is van privégebruik, ligt de bewijslast in principe bij u als werkgever. Klopt die niet, dan betaalt u naheffing loonbelasting, rente en boete.

Portretfoto van Mirjam van de Langerijt
Neem contact op met:
Mirjam van de Langerijt Senior belastingadviseur
Man overhandigt sleutel auto van de zaak aan medewerker

Een casus 

Stelt u als werkgever een auto ter beschikking aan uw werknemers? Dan gaat de Belastingdienst er in eerste instantie altijd vanuit dat de werknemer de auto ook gebruikt voor privédoeleinden. U moet dan rekening houden met een bijtelling bij het loon, tenzij de werknemer kan bewijzen dat hij of zij op jaarbasis minder dan 500 privékilometers rijdt. Aan die bewijslast schort het nogal eens, bleek tijdens een recente gerechtelijke procedure.

Casus: bewijslast bij de gebruiker

In een procedure over de vraag of de auto ter beschikking werd gesteld, gaf de directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv aan dat hiervan geen sprake was omdat hij alleen maar zakelijke kilometers reed met de auto. Het gerechtshof was het daar niet mee eens: de Belastingdienst hoeft niet te bewijzen dat met een auto privékilometers worden gereden. De bewijslast ligt bij de gebruiker van de auto.
 
De vervolgvraag was of de bv de bijtelling auto van de zaak achterwege kon laten. Ook daarop antwoordde het hof ontkennend. De rittenadministratie was onvolledig en dus niet sluitend. De bv leverde hiermee niet het bewijs dat de gebruiker met de auto op jaarbasis minder dan 500 privékilometers reed. De bv moest de naheffingsaanslag loonbelasting (en premies), rente en boete dus gewoon betalen. 

Verleg bewijslast bij werknemer

Rijdt uw werknemer op jaarbasis minder dan 500 privékilometers met de auto van de zaak? Laat uw werknemer dan een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen. Dit kan digitaal bij de Belastingdienst. Hiermee wordt de bewijslast met betrekking tot het privégebruik van de auto verlegd naar de werknemer. Mocht de Belastingdienst een naheffing loonheffingen (inclusief rente en boete) opleggen, dan komt de rekening op de mat van de werknemer terecht.

Verbod op privégebruik

U kunt echter ook een verbod op het privégebruik van de auto van de zaak instellen. Zo kunt u ook een naheffing loonbelasting vermijden. Aan het verbod op privégebruik zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Zo moet u dit verbod schriftelijk vastleggen en moet u aantoonbaar controleren dat de auto niet privé gebruikt wordt. Daarnaast moet u de werknemer een aanzienlijke boete opleggen wanneer hij het verbod overtreedt.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u hulp nodig? Onze fiscale experts helpen u graag. Neem contact op met Mirjam van de Langerijt, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-5914140 of stuur Mirjam een e-mail

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Mirjam
Downloaden whitepaper auto van de zaak 2019

Auto van de zaak

Regelgeving 2019
Download hier het whitepaper
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan