Auto van de zaak: voorkom naheffing loonbelasting

1 februari 2021
Artikel

Betalen medewerkers geen bijtelling voor een auto van de zaak omdat er geen sprake is van privégebruik, dan ligt de bewijslast bij u als werkgever. Klopt die bewijslast niet, dan betaalt u naheffing loonbelasting, rente en boete.

Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Ronald van Leeuwen Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Man overhandigt sleutel auto van de zaak aan medewerker

Auto van de zaak en bijtelling

Stelt u een auto ter beschikking aan uw werknemers? Dan gaat de Belastingdienst er in eerste instantie altijd vanuit dat de werknemer de auto ook gebruikt voor privédoeleinden. U moet dan rekening houden met een bijtelling bij het loon, tenzij de werknemer kan bewijzen dat hij of zij op jaarbasis minder dan 500 privékilometers rijdt. Aan die bewijslast schort het nogal eens, bleek tijdens een gerechtelijke procedure.

Casus: bewijslast bij de gebruiker

In een procedure over de vraag of de auto ter beschikking werd gesteld, gaf de directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv aan dat hiervan geen sprake was omdat hij alleen maar zakelijke kilometers reed met de auto. Het gerechtshof was het daar niet mee eens: de Belastingdienst hoeft niet te bewijzen dat met een auto privékilometers worden gereden. De bewijslast ligt bij de gebruiker van de auto.
 
De vervolgvraag was of de bv de bijtelling auto van de zaak achterwege kon laten. Ook daarop antwoordde het hof ontkennend. De rittenadministratie was onvolledig en dus niet sluitend. De bv leverde hiermee niet het bewijs dat de gebruiker met de auto op jaarbasis minder dan 500 privékilometers reed. De bv moest de naheffingsaanslag loonbelasting (en premies), rente en boete dus gewoon betalen. 

Privégebruik auto van de zaak: verleg bewijslast bij werknemer

Rijdt uw werknemer op jaarbasis minder dan 500 privékilometers met de auto van de zaak? Laat uw werknemer dan een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ aanvragen. Dit kan digitaal bij de Belastingdienst. Hiermee wordt de bewijslast met betrekking tot het privégebruik van de auto verlegd naar de werknemer. Mocht de Belastingdienst een naheffing loonheffingen (inclusief rente en boete) opleggen, dan komt de rekening op de mat van de werknemer terecht.

Instellen verbod op privégebruik auto van de zaak

U kunt ook een verbod op het privégebruik van de auto van de zaak instellen. Zo kunt u ook een naheffing loonbelasting vermijden. Aan het verbod op privégebruik zijn wel strenge voorwaarden verbonden. Zo moet u dit verbod schriftelijk vastleggen en moet u aantoonbaar controleren dat de auto niet privé gebruikt wordt. Daarnaast moet u de werknemer een aanzienlijke boete opleggen wanneer hij het verbod overtreedt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over bijtelling en de auto van de zaak? Onze belastingadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Ronald van Leeuwen, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 013-4647268 of stuur Ronald een e-mail

Wilt u meer weten over de auto van de zaak? Neem contact met ons op!

E-mail Ronald
Portretfoto van Ronald van Leeuwen
Senior belastingadviseur en specialist loonheffingen
Download whitepaper icoon

Auto van de zaak

Wat zijn de regels voor 2022?
Download het whitepaper
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan