Anoniementarief bij ontbreken fiscaal woonadres
Als werkgever moet u het fiscaal woonadres van uw werknemer in de loonadministratie verwerken. Dit kan een woonadres in Nederland zijn, maar ook een buitenlands woonadres.


Toepassing anoniementarief bij ontbreken fiscaal woonadres
Bij ontbreken van het fiscaal woonadres bent u als werkgever wettelijk verplicht belasting in te houden op het loon van uw werknemer tegen het anoniementarief van 52%. Voor de premies werknemersverzekeringen mag geen rekening worden gehouden met het maximumpremieloon. Voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw mag geen rekening worden gehouden met het maximumbijdrageloon. Het anoniementarief kan dus voor zowel werknemer, als werkgever zeer nadelig zijn.
Het fiscaal woonadres
Het staat landen vrij te bepalen onder welke voorwaarden zij een natuurlijk persoon als fiscaal inwoner beschouwen. Het kan zelfs zijn dat iemand als fiscaal inwoner beschouwd wordt van meerdere landen. Voor deze gevallen biedt een eventueel aanwezig belastingverdrag tussen de landen mogelijk een oplossing.
Fiscaal inwoner van Nederland is kort samengevat degene die een duurzame band van persoonlijke aard met Nederland heeft. Het fiscaal woonadres is vervolgens de permanente woon- of verblijfplaats van de werknemer in Nederland. Alle feiten en omstandigheden spelen een rol bij het bepalen van iemands fiscaal woonland en woonadres.
Werknemers zijn wettelijk verplicht om u als werkgever alle gegevens te verstrekken die van belang zijn voor een juiste aangifte loonheffingen. Dit betreft ook het correcte fiscale woonadres.
Onderneem als werkgever tijdig actie. Twijfelt u aan het fiscaal woonadres van uw werknemer? Vraag uw werknemer om informatie.
Meer weten
Wilt u meer weten over de toepassing van het anoniementarief of wilt u ondersteuning bij complexe grensoverschrijdende fiscale vraagstukken? Neem dan contact op met Clea Cremers, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 077-3217715 of stuur Clea een e-mail.