Anders meten en rapporteren in de circulaire economie

5 februari 2022
Artikel

Binnen de circulaire economie, en ook binnen de circulaire transitie, draait het nog steeds om cijfers. Boekhouding en financiering blijven dan ook cruciale pijlers. Maar hergebruik en behoud van materialen vraagt daarbij wel om andere uitgangspunten en inzichten.

Portretfoto van Erik Gilden
Erik Gilden Directeur accountancy
Circulaire economie

Nieuwe definities

Een samenwerkingsverband van financiële experts onder de naam Coalitie Circulaire Accounting (CCA) heeft tijdens een webinar over Financial Accounting in the Circular Economy een interessant rapport gepresenteerd. Hierin stelt de CCA dat circulair ondernemen om nieuwe definities vraagt van waarde, impact en risico’s. De voortgang naar de nieuwe circulaire economie kan ook niet inzichtelijk worden gemaakt zonder accounting en reporting, omdat stakeholders zoals financiers en beleggers om zekerheden vragen. Bovendien kan circulariteit alleen bereikt worden als iedereen binnen de organisatie mee nadenkt over ontwerpen, processen en activiteiten.

Anders kijken naar afval

Het doel van onze overheid is in 2050 te komen tot een volledig circulaire economie in Nederland. In 2030 zou het grondstofverbruik al gehalveerd moeten zijn. Dit kan niet zonder een andere blik op afval en grondstoffen. Zo stelt de CCA dat we afval en vervuiling moeten beschouwen als ontwerpfouten en niet als onvermijdelijke bijproducten van onze productieprocessen. Als we zo kijken, stimuleert dit de noodzaak om de wijze van produceren en consumeren anders in te gaan richten. Aldus de CCA.

Sociale en ecologische impact

De CCA stelt verder dat naast financiële resultaten transparantie over de sociale en ecologische impact van bedrijven de sleutel vormt om de vruchten te plukken van een circulaire economie. Maar dat kan alleen als we de manier waarop we naar waarde, impact en risico kijken, anders definiëren. We moeten fundamenteel bestaande benaderingen en methodes heroverwegen, onze mentaliteit veranderen en andere bewoordingen en definities gebruiken om de transitie naar circulariteit mogelijk te maken en te versnellen.

Kansen om circulair te ondernemen

Het realiseren van circulariteit vraagt om een integrale en zo breed mogelijke aanpak. Daarom richt de CCA zich met haar inzichten en aanbevelingen op bedrijven, accountants, financiers en regelgevende instanties. Partijen die kunnen bijdragen aan het faciliteren van kansen om circulair te ondernemen. Dit is hard nodig om de vastgelegde klimaatdoelen te kunnen halen en ervoor te zorgen dat de huidige grondstoffenvoorraad niet te snel uitgeput raakt en transformeert tot afval.

Coalitie Circulaire Accounting

De publicatie ‘Financial Accounting in the Circular Economy’ is het resultaat van twee jaar samenwerking binnen de Coalitie Circulaire Accounting. Deelnemende partners zijn Circle Economy, de NBA, ABN/Amro, Rabobank, KPMG, Alfa Accountants en Adviseurs, Allen & Overy, Impact Economy Foundation, Invest-NL, Sustainable Finance Lab en diverse wetenschappers van Nyenrode Business University en Avans Hogeschool.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met Erik Gilden, directeur accountancy, via telefoonnummer 040-2942694 of stuur Erik een e-mail

Wilt u meer weten over circulaire economie? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Erik
Portretfoto van Erik Gilden
Directeur accountancy
Bel
040-2942694
Aanmelden nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws
Meld u direct aan