‘Alle neuzen dezelfde kant op, dat was zonder ABAB nooit gelukt’

20 augustus 2019
Referentie

Jac Dings is geboren en getogen op de komkommerkwekerij van zijn ouders in het plaatsje Elsendorp (De Peel). Zijn vader was van oudsher klant bij het boekhoudburo van de NCB, waaruit de ABAB-groep is ontstaan. “We zijn altijd klant gebleven en ABAB begeleidde ons bij verschillende trajecten.”

In gesprek met:
Jac Dings, Gerja bv
komkommerplanten met ledverlichting

In 1998 stapte vader Dings uit het bedrijf en nam zijn zoon het over. Eerst als eenmanszaak, sinds 2003 in een bv-structuur onder de naam Gerja bv. Dings geeft aan: “Mijn relatiemanager van het tuinbouwteam van ABAB adviseerde en ondersteunde ons bij het opstellen van een maatschap en het opstarten van de bv’s. Daarnaast regelt ABAB de verloning en salarisverwerking van ons vaste personeel.”

Ledverlichting

In 2016 startte de innovatieve ondernemer met een proefopstelling met ledverlichting. Komkommerplanten hebben verlichting nodig om de kwaliteit van de komkommers te verbeteren en de groei te versnellen. Ledverlichting is een duurzaam alternatief hiervoor. Dings: “In eerste instantie legden we de verlichting aan in een kwart van het drie hectare grote bedrijf. Dat beviel zo goed dat we eind 2016 besloten hebben het hele bedrijf uit te rusten met ledverlichting.”

Vakwerk

Voor de ondernemer was dit een megatraject, zo zegt hij zelf. “Er moest kapitaal worden aangetrokken en er was een ingewikkelde constructie nodig om de financiering rond te krijgen. Agrarisch bedrijfsadviseur René Boots heeft hiervoor het financieringsplan opgesteld en begeleid. Zonder ABAB was het niet gelukt. Echt vakwerk! We hebben heel veel neuzen dezelfde kant op gekregen. We moesten toch om tafel met veel verschillende partijen: verlichtingsleverancier Philips, het installatiebedrijf, de telersvereniging, enzovoorts. Dan is een goede voorbereiding van zo’n bespreking erg belangrijk.”

Uiteindelijk is de telersvereniging Kompany de feitelijke eigenaar van de installatie. De erkende GMO-vereniging is bevoegd om subsidiegelden aan te vragen in Brussel, waardoor de kosten beter konden worden afgedekt. En het resultaat mag er zijn. Dings: “We realiseren nu een betere kwaliteit komkommers en meer opbrengst.”

Meer diepgang

Dings is erg tevreden over de samenwerking met ABAB. “Het tuinbouwteam van ABAB heeft kennis van zaken en dat geeft een gesprek meer diepgang. De relatiemanager reikt je dingen aan. Dat heb je ook wel nodig, want zelf ben je intensief met je eigen werk bezig. Ik hecht veel waarde aan de agrarische wortels van ABAB, dat zie je terug in alle geledingen. Oók bij Subsidiefocus en bij de salarisverwerking. Arno Verlijsdonk van SPD-team Uden weet precies hoe het werkt in de tuinbouwsector.”

De komkommerteler vindt de mensen van ABAB proactief. “Ze denken mee en kijken vooruit. Bijvoorbeeld: is er belastingdruk en hoe gaan we daarmee om? Elk halfjaar gaan we samen om tafel. Dan bekijken hoe we ervoor staan en wat er aan zit te komen voor de toekomst. Is er investeringsruimte? Wat is dan slim om daarmee te doen? Het team van ABAB kent veel andere tuinbouwers en weet wat er speelt.“

Ambitieus

Dings was de eerste komkommerteler in Nederland die zijn bedrijf uitrustte met ledverlichting. “Dat was ook goed voor Philips. Het spreekt mensen aan van over de hele wereld. We worden dan ook volop ingezet voor de promotie.”

Al is dit project afgerond, de ondernemer blijft niet stilzitten. “Je blijft toch altijd bezig met ideeën ontwikkelen. Ik denk er ook wel over na wat ik later ga doen met het bedrijf. Misschien moet ik een partner erbij zoeken die wil participeren. Als teler ben ik in ieder geval nog ambitieus genoeg om nieuwe dingen te proberen. We proberen altijd up to date te zijn. Mijn vader was wat dat betreft een uitstekend voorbeeld. Ik heb ook altijd alle vrijheid gehad.”

Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan