Afwaardering lening aan klant: aftrekbaar of niet?

13 januari 2020
Artikel

Het verstrekken van een lening aan een afnemer die van groot belang is voor uw onderneming kan een goede zakelijke beslissing zijn. Zorg er dan wel voor dat de leningsvoorwaarden zakelijk zijn. Ook moet u, als ondernemer voor de inkomstenbelasting, beoordelen of de lening tot uw ondernemingsvermogen behoort. Is dit niet het geval? Dan kunt u de waardevermindering van de lening niet van uw winst aftrekken als uw wederpartij de lening niet meer kan aflossen.

Portretfoto van Robert Gall
Geschreven door:
Robert Gall Senior belastingadviseur
Afwaardering lening

Leningen aan klanten of relaties

Het komt met enige regelmaat voor dat ondernemers leningen verstrekken aan klanten of relaties. Een lening kan ervoor zorgen dat uw onderneming een belangrijke klant behoudt. In de praktijk kunnen dergelijke leningen discussies met de Belastingdienst opleveren. Bijvoorbeeld als blijkt dat de lening niet kan worden terugbetaald en u de lening wilt afwaarderen ten laste van uw winst. De Belastingdienst neemt dan vaak het standpunt in dat het een onzakelijke lening betreft, of dat de lening niet tot uw ondernemingsvermogen behoort.

Is de lening zakelijk?

Verstrekt uw onderneming een onzakelijke lening? Dan kunt u de lening niet afwaarderen ten laste van uw winst als de wederpartij de lening niet kan terugbetalen. Een lening is zakelijk als een onafhankelijke derde tegen de dezelfde voorwaarden dezelfde bedragen had uitgeleend. Zorg er daarom voor dat u met uw afnemer zakelijke voorwaarden overeenkomt en deze afspraken tijdig schriftelijk vastlegt. Zo voorkomt u discussies achteraf. Niet alleen met de Belastingdienst, maar ook met uw wederpartij: hoe beter u uw zaken geregeld heeft, hoe groter de kans dat u een deel van de lening terugkrijgt.

Behoort de lening tot uw ondernemingsvermogen?

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting speelt ook de vraag of de lening wel tot het ondernemingsvermogen behoort. Alleen als dit het geval is, kunt u de vordering mogelijk afwaarderen ten laste van uw winst uit onderneming. Concludeert de Belastingdienst dat het verstrekken van een lening niet plaatsvond in het kader van de normale uitoefening van uw onderneming? Dan wordt afwaardering ten laste van uw winst niet geaccepteerd. De vordering is in dat geval namelijk privévermogen en daarop kunt u een afwaardering niet in aftrek brengen. Als u een lening verstrekt aan een belangrijke klant, dan heeft u daar mogelijk zakelijke redenen voor. U wilt met de lening een belangrijke bron van inkomen veiligstellen. De lening kan dan wel degelijk verstrekt zijn in het kader van uw normale bedrijfsuitoefening. In dat geval kan de vordering ondernemingsvermogen zijn, zodat een eventuele afwaardering wel aftrekbaar is van uw winst.

Zorg dat u vooraf beoordeelt of de lening tot uw ondernemingsvermogen behoort of niet. Zo voorkomt u problemen als blijkt dat de lening toch niet kan worden terugbetaald.

Meer informatie

Wilt u meer weten of heeft u andere vragen over fiscale regels, dan kunt u contact opnemen met Robert Gall, senior belastingadviseur, via telefoonnummer 024-6485808 of mail Robert.

Wilt u meer weten over de afwaardering van een lening? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Robert
Portretfoto van Robert Gall
Senior belastingadviseur
Bel
024-6485808
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan