Afkoop lijfrenteverzekering financieel niet voordelig

8 december 2016
Artikel

De premies voor uw lijfrenteverzekering kunt u onder voorwaarden in aftrek brengen op de inkomstenbelasting. De lijfrente-uitkeringen zijn echter belast. Koopt  u de lijfrenteverzekering af,  dan is de ontvangen koopsom belast, inclusief het behaalde rendement. U kunt uw lijfrenteverzekering afkopen, bijvoorbeeld omdat u de financiële middelen goed kunt gebruiken. Financieel gezien behaalt u echter geen voordelen uit het afkopen van een lijfrente. 

Portretfoto van Jason Vollering
Geschreven door:
Jason Vollering Senior belastingadviseur
Man telt muntgeld

Bij afkoop betaalt u ook revisierente. De betaling van revisierente is een vorm van boete voor het afkopen van de lijfrenteverzekering. De revisierente bedraagt 20% van de waarde in het economisch verkeer van uw lijfrenteverzekering. Deze waarde is meestal gelijk aan de ontvangen afkoopsom. Soms moet u ook belastingrente betalen en volgens de rechtbank mag de Belastingdienst ook belastingrente in rekening brengen over de revisierente. 
De berekening van revisierente en belastingrente bij afkoop betekent dat u soms meer moet terugbetalen dan het behaalde rendement op uw inleg. 

Voorbeeld afkoop lijfrenteverzekering

De afkoop van een lijfrenteverzekering bedraagt € 15.000. U betaalde € 11.800 aan lijfrentepremies.
Het rendement is dus € 3.200. De revisierente bedraagt € 3.000 (20% x € 15.000).
De aanslag inkomstenbelasting en beschikking revisierente wordt pas enkele jaren laten vastgesteld. De belastingrente bedraagt € 400. Het bedrag van € 3.400 is € 200 meer dan het behaalde rendement. Daarnaast wordt de afkoopwaarde in één keer belast met inkomstenbelasting.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Jason
Portretfoto van Jason Vollering
Senior belastingadviseur
Bel
0165-531320