Actie vereist voor uw levenslooptegoed

17 september 2020
Artikel

Eind 2021 eindigt de levensloopregeling. Directeur-grootaandeelhouders (dga) óf werknemers kunnen misschien veel geld besparen door het opgebouwde saldo in twee jaren (2020 en 2021) uit te keren in plaats van verplicht aan het einde van 2021. Door het saldo over twee jaren uit te smeren, ontstaat mogelijk een vermindering va de progressieve heffing. En dat is mooi meegenomen, zeker in deze tijden waar liquiditeitsverruiming vaak wenselijk is.

Portretfoto van Bart van de Wouw
Neem contact op met:
Bart van de Wouw Senior pensioenadviseur
Twee mensen in gesprek over het levenslooptegoed

Saldo levenslooptegoed vrij opneembaar

Het is verstandig om dit te laten doorrekenen door uw adviseur. Het fijne is dat het saldo van het levenslooptegoed vrij opneembaar is. Het hoeft dus zeker niet in de vorm van verlof te zijn, maar dat mag uiteraard wel. Het vrij opnemen van het saldo mag overigens al sinds 2013. Tot die tijd golden de zogenaamde erkende bestedingsdoelen om het levenslooptegoed vrij te spelen. Daar hoeft u dus niet naar te kijken. Ga nog wel even na of uw bank ook meewerkt aan het gedeeltelijk opnemen van het saldo.

Fiscale valkuilen bij opnemen levenslooptegoed

Als u het levenslooptegoed opneemt, ontstaat er een hoger inkomen. Naast een hoger belastingtarief in box 1, kan dit extra inkomen ervoor zorgen dat uw recht op toeslagen wordt verminderd of zelfs beëindigd. En als u het saldo in één keer laat uitkeren, is de kans groot dat u over (een deel van) dit bedrag vermogensrendementsheffing moet betalen in box 3. Goed om hier vooraf bij stil te staan. Laat uw adviseur dit tijdig voor u narekenen.

Omdat de einddatum van 31 december 2021 tot uitvoeringsproblemen leidt, heeft het kabinet besloten de einddatum met twee maanden te vervroegen waardoor het levenslooptegoed per 1 november 2021 belast wordt. Er komt een inhoudingsplicht voor de uitvoerder.

Het overgangsrecht (onbelaste aanspraak volgens de omkeerregel) geldt nu tot en met 31 oktober 2021, waardoor het spaarsaldo per 1 november 2021 wordt belast. Er komt een inhoudingsplicht voor de uitvoerder van de levensloopregeling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bank of de verzekeraar waar het levensloopgeld is ondergebracht. Deze inhoudingsplicht bij de uitvoerder komt in plaats van de inhoudingsplicht bij de werkgever. Voor de werkgever wordt het nu een stuk eenvoudiger. De werkgever speelt immers geen rol meer bij het belasten van de aanspraak.

Nu het levensloopgeld eerder ter beschikking komt, is er meer tijd om te bedenken wat te doen met het geld. Zo kan een extra box 3 vermogen op de peildatum worden voorkomen. Afhankelijk van de omstandigheden kan het (deels) aflossen van een eigenwoningschuld een aantrekkelijke optie zijn. De aflossing leidt immers tot lagere woonlasten en een lager bedrag van de bezittingen in box 3. Ook een extra storting op een lijfrenterekening kan fiscaal interessant zijn. Beide mogelijkheden leiden tot een belastingbesparing in box 3 in 2022.

Heeft u een pensioentekort?

Als uw pensioenuitvoerder dit toelaat, kunt u uw levensloopsaldo ook inzetten voor een extra storting in uw pensioenregeling. Met de huidige lage rekenrente is er vaak wel fiscale ruimte te vinden om dit te faciliteren. Daarnaast staat het u vrij om het extra inkomen uit levenslooptegoed weer direct in te zetten voor een aftrekbare lijfrentestorting, mits u hiervoor fiscale ruimte heeft. Beide opties verlagen uw persoonlijke inkomen waardoor u de eerder besproken fiscale valkuilen behoedzaam kunt ontwijken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze pensioenadviseurs.

Tijd voor actie!

Door nu actie te ondernemen, voorkomt u dat u óf uw medewerker voor een voldongen feit staat en het levenslooptegoed in één keer geheel wordt belast op 31 december 2021. Mogelijk is dan alleen de middelingsregeling nog een optie. Bekijk dus goed wat de mogelijkheden zijn voor u als dga. Bent u ondernemer met personeel? Wijs dan uw werknemers hierop.  

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de levensloopregeling? Onze pensioenadviseurs helpen u graag. Neem contact op met Bart van de Wouw, senior pensioenadviseur, via telefoonnummer 013-4647287 of stuur Bart een e-mail.

Wilt u meer weten over het levenslooptegoed? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Bart
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan