Aangifte inkomstenbelasting: zo voorkomt u belastingrente

11 januari 2022
Artikel

Als u een aangiftebrief ontvangt van de Belastingdienst, dan bent u verplicht om de aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Maar u kunt ook verplicht worden om aangifte inkomstenbelasting te doen als u geen verzoek heeft gehad. Een overzicht van de aandachtspunten bij de aangifte inkomstenbelasting, de vooraf ingevulde aangifte en het aanvragen van een voorlopige aanslag.

Portretfoto van Sophia Vos
Neem contact op met:
Sophia van Vijfeijken-Vos Belastingadviseur
weiland

Aangifte inkomstenbelasting

Als u een aangiftebrief ontvangt, bent u verplicht om belastingaangifte te doen. Ook als blijkt dat u niets hoeft te betalen of terugkrijgt. Heeft u een aangiftebrief gekregen, maar geen aangifte inkomstenbelasting gedaan? Dan kunt u een boete krijgen.

Als u geen aangiftebrief heeft ontvangen, bent u wel verplicht om belastingaangifte te doen als u belasting moet betalen. Als u geen aangiftebrief heeft ontvangen en u geld terugkrijgt van de fiscus, is het niet verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen, maar uiteraard wel verstandig.

Deadline indienen aangifte inkomstenbelasting

De aangiftes inkomstenbelasting dienen vóór 1 mei in het jaar volgend op het belastingjaar ingediend te zijn bij de Belastingdienst. Lukt het niet om voor deze tijd uw aangifte inkomstenbelasting 2021 te doen, dan kunt u vóór 1 mei 2022 om uitstel vragen.

Doet uw belastingadviseur uw aangifte inkomstenbelasting, dan kan het zijn dat hij of zij uitstel heeft aangevraagd in de vorm van de ‘uitstelregeling belastingconsulenten’. De aangifte inkomstenbelasting 2021 dient dan uiterlijk vóór 1 mei 2023 binnen te zijn bij de Belastingdienst. Let wel op de termijnen van de eventuele belastingrente, deze beginnen immers vanaf 1 juli 2022 te lopen. Het is dan wellicht verstandig om vóór 1 mei een verzoek om een voorlopige aanslag in te (laten) dienen.

Vooraf ingevulde aangifte

De Belastingdienst krijgt gegevens aangeleverd van verschillende instanties, zoals de gemeente, uitkeringsinstanties en banken. Hiermee wordt een gedeelte van uw aangifte inkomstenbelasting al ingevuld. Het is wel belangrijk om deze gegevens goed te controleren en zo nodig aan te vullen. U blijft immers zelf verantwoordelijk voor de juistheid van uw aangifte. Indien u als ondernemer aangifte inkomstenbelasting doet, verwerkt u de balansgegevens en het resultaat van de onderneming in de aangifte. Ook eventuele aftrekposten, zoals gemaakte zorg- of studiekosten of alimentatie-uitkering, staan niet in de vooraf ingevulde aangifte verwerkt. Kortom, de vooraf ingevulde aangifte is een handig hulpmiddel bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting, maar het blijft maatwerk.

Als uw belastingadviseur uw aangifte inkomstenbelasting verzorgt, kunt u hem of haar machtigen om uw vooraf ingevulde aangifte te activeren.

Voorlopige aanslag aangifte

In de volgende gevallen is het verstandig om een voorlopige aanslag aan te vragen:

  • Als u verwacht over 2021 belasting te moeten betalen en dit in termijnen wilt voldoen.
  • Als u verwacht geld terug te krijgen en dit in termijnen wilt ontvangen.
  • Als de aangifte inkomstenbelasting 2020 op een later moment wordt ingediend ter voorkoming van belastingrente. Een voorlopige aanslag over 2020 dient u in een keer betalen.

De voorlopige aanslag inkomstenbelasting wordt verrekend bij de definitieve aanslag inkomstenbelasting die volgt na het indienen van de aangifte. Als de aanslag inkomstenbelasting na 1 juli volgend op het belastingjaar wordt opgelegd met een te betalen bedrag, is hierover belastingrente verschuldigd. Door de coronamaatregelen was de belastingrente vanaf 1 juni 2020 tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01%. Vanaf 1 oktober 2020 is het tarief van de belastingrente 4%. Om belastingrente te voorkomen, is het dus van belang om de aangifte inkomstenbelasting tijdig in te dienen of de voorlopige aanslag inkomstenbelasting tijdig aan te vragen.

Voorkom belastingrente

Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen of is het verstandig aangezien u een teruggaaf verwacht? Let op de gestelde termijnen voor het doen van aangifte inkomstenbelasting om eventuele belastingrente te voorkomen. Als u vragen heeft over uw aangifte inkomstenbelasting, neem contact op met Sophia van Vijfeijken-Vos, belastingadviseur, via telefoonnummer 0485-561335 of stuur Sophia een mail.

Wilt u meer weten over de aangifte inkomstenbelasting? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Sophia
Volg ABAB op Facebook

Volg ABAB op Facebook

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze Facebookpagina
Volg ons nu