Is uw bedrijf en opvolger geschikt voor bedrijfsovername?
Een bedrijfsovername begint net voordat de potentiële opvolger tot het samenwerkingsverband met zijn ouders toetreedt. Voor en tijdens het samenwerkingsverband moet u met een aantal zaken rekening houden. Is de potentiële opvolger namelijk wel geschikt om het bedrijf over te nemen? Biedt het bedrijf voldoende toekomstperspectief voor de opvolger? En welke zaken zijn belangrijk om vast te leggen in een overeenkomst?


De opvolger
Als een opvolger een samenwerkingsverband wil aangaan met zijn of haar ouders, vragen de ouders zich soms af of het bedrijf in goede handen is als de opvolger later het bedrijf gaat overnemen. Met andere woorden: heeft de opvolger voldoende capaciteiten om in de toekomst het bedrijf zelfstandig te runnen? Zeker als er meerdere potentiële opvolgers zijn, speelt deze vraag. Wie beoordeelt of de beoogde opvolger voldoende ondernemerscapaciteiten heeft? Dat is allereerst aan de opvolger zelf. Een beetje ondernemer kan immers zichzelf de spiegel voorhouden en beoordelen of hij of zij voldoende vertrouwen heeft om zelfstandig een bedrijf te runnen. Ook de ouders kunnen beoordelen of hun zoon of dochter voldoende capaciteiten heeft. Zij kennen hun kind van haver tot gort. Een derde groep die dat kan beoordelen, bestaat uit de adviseurs die ervaring hebben met het coachen van ondernemers en tegelijkertijd bedrijfskundige inzichten hebben. Zij hebben immers bij andere bedrijven gezien wat de factoren zijn voor het wel of niet slagen van het voortzetten van het bedrijf door de potentiële opvolger.
Het bedrijf
Als we tot de conclusie komen dat de potentiële opvolger voldoende capaciteiten heeft en de wil heeft om als zelfstandige een bedrijf te runnen, is het de vraag of het bedrijf van de ouders geschikt is voor de overname. Heeft het bedrijf voldoende omvang in relatie tot de financiering? Is de locatie geschikt voor de volgende generatie? Is er voldoende toekomstperspectief in de sector waarin de onderneming opereert? Als er onzekerheden of problemen zijn op dit vlak, is het de vraag of het bedrijf gedurende het samenwerkingsverband en dus voor de overdracht geschikt gemaakt kan worden voor overname. Dit is overigens niet alleen een verantwoordelijkheid van de ouders, maar zeker ook van de opvolger. Hij moet het bedrijf immers zodanig inrichten dat het geschikt is voor een toekomstige overname.
De vof-akte of mts-akte
Als de opvolger toetreedt tot het samenwerkingsverband, worden in eerste instantie mondelinge afspraken gemaakt over de voorwaarden bij het toetreden. De mondelinge afspraken moeten vervolgens in een overeenkomst vastgelegd worden. Zo worden afspraken over het samenwerkingsverband en over de voorwaarden waarin het bedrijf overgenomen mag worden vastgelegd in een akte van vennootschap onder firma. Omdat samenwerkingsverbanden wel eens meer dan tien jaar duren, is het verstandig om tussentijds te evalueren en waar nodig bij te stellen. Immers, een bedrijf en de persoonlijke omstandigheden van de vennoten kunnen in die tijd zoveel veranderen dat het wenselijk is om te beoordelen of gemaakte afspraken nog voldoen aan de huidige inzichten.
Meer weten?
Wilt u een adviesgesprek over de toetreding van een potentiële opvolger tot het samenwerkingsverband? Of zit u al een geruime tijd in een samenwerkingsverband zonder dat de overname concreet in zicht is? De overnameadviseurs van Agro Advies staan u graag bij in het uitzetten en eventueel wijzigen van uw koers. Neem contact op met René van der Heijden, senior bedrijfsadviseur, via telefoonnummer 0647358783 of stuur René een mail.