365 lege dagen

4 januari 2017
Blog

December: gordijnen dicht, kaarsen aan, de kerstboom gezet, stalletje eronder. Traditiegetrouw de tijd voor het maken van goede voornemens. Als alle dagen van het nieuwe jaar nog voor ons liggen, denken we meer invloed te hebben op de invulling ervan. Heel vaak hoor ik in mijn stadse omgeving dat deze voornemens gaan over een goede balans tussen de tijd die we zakelijk gaan besteden en de tijd die er voor privé overblijft. Bij onze agrarische ondernemers hoor ik dat nooit!

Portretfoto van Ineke Couwenberg
Geschreven door:
Ineke Couwenberg Marktmanager agro
365 lege dagen in 2017

Boeren is een way of life. Daar ben je 24/7 mee bezig, de hele week, elk weekend, elke feestdag, elke schoolvakantie. En als je een moderne ondernemer bent, dan ga je anno 2016 in de zomer inmiddels een week op vakantie. Hun ouders deden dat niet, maar het is een soort nieuw verworven recht van de jongere generatie. 

Ondernemers spreken met trots over deze betrokkenheid en gebondenheid. Het is een deel van hun “zijn” en hun bedrijf is het allerbelangrijkste. Logisch dat je daarvoor altijd beschikbaar bent en dat je accepteert dat het hebben van een agrarisch bedrijf met zich mee brengt dat een aantal andere zaken niet tot de mogelijkheden behoren. Dat is een gegeven en daar sta je nooit bij stil. Maar…........... er zijn steeds meer ondernemers die zichzelf wel eens de vraag durven stellen of andere zaken niet ook belangrijk zijn. Of die een vrouw hebben die hen met regelmaat deze vraag stelt.

De agrarische ondernemer die niet meer gelukkig is met de situatie en eigenlijk wel anders zou willen, worstelt. Vaak is er niet het gevoel dat er een keuze is. De dieren hebben aandacht nodig en de financiering van het bedrijf is dusdanig dat er geen mogelijkheden zijn. En dan zijn er nog de zorgen waardoor het moeilijk is om meer tijd voor privé, jezelf, je vrouw of je gezin te nemen.

En welke rol spelen we als adviseur hierbij. Waarschijnlijk hebben we het zelf niet beter voor elkaar. We sparren over toekomstplannen, ons bedrijfsplan staat vol met lange termijnprognoses en risico-analyses, maar wie schreef er ooit een paragraaf over persoonlijk geluk?

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Onze specialist helpt u graag verder!

E-mail Ineke
Portretfoto van Ineke Couwenberg
Marktmanager agro
Bel
013-4647127
Aanmelden e-mailnieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen via onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief
Meld u direct aan