Belastingvrij afkopen van lijfrente na emigratie

17-03-2011

Onlangs zijn er door de rechter in Nederland twee uitspraken gedaan welke van belang zijn voor Nederlanders die geëmigreerd zijn. Deze uitspraken bieden in sommige gevallen de mogelijkheid om belasting te besparen.

 

De uitspraak had in beide gevallen betrekking op een Nederlandse man, die naar België was geëmigreerd. Tijdens de periode dat de man in Nederland woonde, had hij een lijfrenteverzekering afgesloten en de premies hiervan afgetrokken in zijn Nederlandse belastingaangifte.

 

In de eerste uitspraak kwam de lijfrente tot uitkering, nadat de man naar België was geëmigreerd. De Nederlandse Belastingdienst was van mening dat Nederland kon heffen over de lijfrente-uitkering, omdat deze als binnenlands inkomen in Nederland kon worden aangemerkt.

 

In de tweede uitspraak werd de lijfrente voortijdig afgekocht op het moment dat de man in België woonde. Ook in dit geval was de Nederlandse Belastingdienst van mening dat Nederland kon heffen over de lijfrente-uitkering, omdat deze als binnenlands inkomen in Nederland kon worden aangemerkt.

 

De rechter heeft in beide gevallen besloten dat de Nederlandse Belastingdienst niet kan heffen over de lijfrentes, omdat deze niet behoren tot het binnenlands inkomen in Nederland.

 

De uitspraken hebben tot gevolg dat bij een uitkering of afkoop van een lijfrente na emigratie uit Nederland hierover niet kan worden geheven. De uitspraak is overigens alleen van toepassing op lijfrenteverzekeringen die zijn afgesloten vóór 1 januari 1992.

 

In Nederland zal waarschijnlijk een wetswijziging worden ingediend om toch te kunnen heffen over de lijfrenteverzekeringen die zijn afgesloten vóór 1 januari 1992.

 

Als u, voordat u geëmigreerd bent een lijfrente heeft afgesloten welke dateert van vóór 1 januari 1992, kan het wellicht aantrekkelijk zijn tot afkoop van de lijfrenteverzekering over te gaan om nog gebruik te kunnen maken van de bovenstaande uitspraak. Een andere optie is om de lijfrente volledig tot uitkering te laten komen, voordat in Nederland een voorstel tot wetswijziging is ingediend.

 

Voor meer informatie over belastingvrij afkopen lijfrente kunt u contact opnemen met uw relatiemanager of met een vestiging van ABAB bij u in de buurt.

 

Bel me

ABAB e-mailnieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, dan kunt u zich inschrijven voor de gratis ABAB e-mailnieuwsbrief.

 
  • ABAB is lid van
 
Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? klik HIER voor meer informatie. ✓ deze melding verbergen ✗ cookies uitschakelen.